Orenetes i canvi climàtic: La supervivència de les orenetes en relació a les pluges africanes

27-08-2012

Les orenetes, any rere any tornen a les seves àrees de reproducció, i a partir dels censos del projecte orenetes (www.orenetes.cat) contribuïm a l’estudi de les tendències de la seva població. Però és gràcies a l’anellament científic a les zones de cria, que permet la individualització dels exemplars, que s’ha pogut estudiar la supervivència al llarg dels anys d’aquests valents viatges que fan més de 15.000 km travessant mars i deserts des de casa nostra fins als seus quadrats d’hivernada.

\r\n

Aquest dies que hem viscut immersos en una onada de calor i sequera, és un bon moment per recordar un estudi publicat per la British  Trust for Ornithology (BTO) el 2008, que va correlacionar la supervivència de l’oreneta cuablanca amb la precipitació a les àrees d’hivernada africanes, en canvi la relació no es va considerar tant directa amb les pluges a les àrees de cria.

\r\n

L'abundància dels insectes aeris dels que s’alimenten les orenetes, és ben conegut que es relaciona positivament amb la precipitació. Aquesta relació és probable que sigui forta a les zones àrides, com ara el Sahel, àrea que molts ocells migradors travessen durant el seu viatge cap als quadrants d’hivernada. Per tant, es podria esperar que la pluja pot tenir un efecte significatiu sobre les taxes de supervivència anual d’aquests ocells.

\r\n

Aquest fet suggereix doncs, que els insectes aeris dels que s’alimenten durant l’hivern són el principal determinant de la supervivència de les orenetes. Així doncs, hiverns africans més plujosos fan que més orenetes tornin a casa nostra la primavera següent, independentment que l’anterior primavera hagi estat molt plujosa a les zones de cria afavorint el seu èxit reproductor.

\r\n

El Sahel és una de les zones de món més castigades per la sequera. En els últims trenta anys ha estat especialment greu i ha causat grans epidèmies de fam. Un estudi recent d'investigadors nord-americans ha descobert que com més elevada és la temperatura de l'aigua a l'Oceà Índic, menys pluges es registren al Sahel. A causa del canvi climàtic, s'espera que la temperatura de l'aigua segueixi augmentant i, per tant, s'agreugi la sequera a aquesta regió. Les dramàtiques perspectives són que durant els anys vinents el problema de la falta d'aigua persistirà.

\r\n

Actualment hi ha certa preocupació per la situació de les poblacions d’ocells que migren fins a l’Àfrica i passen els hiverns en hàbitats oberts i secs del sud d’aquest continent. Com en el cas de l’oreneta cuablanca, que a escala europea ha disminuït significativament des dels anys 90.

\r\n