L'oreneta cuablanca… un exemple de convivència!

21-09-2012

El seguiment dels nius de l’oreneta cuablanca que es fa des del Projecte Orenetes contribueix a l’estudi de la tendència poblacional d’aquesta espècie. A casa nostra aquesta espècie viu certa estabilitat poblacional, però a algunes ciutats europees com Bèlgica, en els últims trenta anys, la població d’oreneta cuablanca ha experimentar un descens significatiu.

Quines són les raons que expliquen aquest descens? Són nombroses i es fa difícil afirmar quina té més pes sobre les altres. La manca d'insectes a causa de l’actual agricultura intensiva, la prova de foc que suposa la migració, els canvis ecològics que afecten les zones d'hivernada a l'Àfrica ...

Sovint creiem que nosaltres estem molt lluny de poder canviar aquests fets, però hi ha una altra raó que pot ajudar a explicar aquesta davallada, i encara que pot semblar irrellevant potser cal tenir molt en compte i nosaltres hi tenim molt a dir.

A les zones de reproducció les orenetes estant estretament relacionades amb els éssers humans, ja que a casa nostra aquesta espècie fa els nius gairebé exclusivament en edificis, i sovint se’ls fa difícil la convivència amb els veïns amb els que comparteixen les façanes de les cases. Així doncs, aquesta espècie pateix la modernitat en l’arquitectura (façanes completament verticals, de materials totalment llisos que no permeten l’ancoratge dels nius) i això es veu agreujat per la voluntat dels veïns de mantenir la pulcritud a casa seva i els excrements que deixen les orenetes no ajuden gaire i fa que molts propietaris acabin destruint els nius. Cal recordar que l’oreneta és una espècie protegida per llei i es prohibeix la destrucció deliberada dels seus nius en qualsevol moment de l’any.

Ara que les orenetes estan a punt de marxar podem aprofitar per començar a pensar com acondicionar la zona de la nostres façanes que els serveixen per fer els seus nius posant nius artificials per exemple, o bé posar algun tipus de lleixes si volem evitar els destorbs pels excrements la propera temporada. Es poden trobar moltes solucions abans de trencar els nius.