Les conseqüències de destruir nius d'oreneta

15-09-2023

Aquesta setmana s'ha publicat al diari El Periódico un article que recull una denúncia feta pels Agents Rurals a una presidenta d'una comunitat de propietaris i un paleta. L'article recull que van ser denunciats d'un delicte contra la fauna per destruir nius d'oreneta cuablanca durant el mes de maig d'aquest any sense tenir cap autorització del Departament d'Acció Climàtica amb l'agreujant que ho van fer en període reproductor i, per tant, no només van destruir els nius, sinó també els polls i els ous de les orenetes. La denúncia s'ha resolt amb un pacte amb la Fiscalia pel qual els han condemnat al pagament de 1200€ per a la presidenta i 1440€ per al paleta i una inhabilitació per exercir l'ofici de construcció o reparació de façanes per ambdós. 

No és l'únic cas en què una denúncia dels Agents Rurals per destruir nius d'oreneta cuablanca acaba amb una sentència, el mateix article recull que aquest any s'han posat almenys 10 multes només a la zona de Barcelona. L'any passat també es va posar una denúncia, en aquest cas de caràcter lleu, a la comarca de Les Garrigues, per destruir 32 nius d'oreneta cuablanca. La televisió de Sant Cugat també recollia fa dos anys, una denúncia feta pels Agents Rurals a un establiment de la població per la destrucció de 24 nius d'orenetes cuablanca.

Què he de fer si veig que algú està destruint un niu?

Heu de trucar als Agents Rurals i comunicar el fet. Si la destrucció és imminent, fer fotos o vídeos pot ser rellevant per aportar proves. Si els nius que s'estan destruint estan comptats al projecte Orenetes, també es pot presentar als Agents Rurals com a prova. 

Què he de fer si tinc nius a la façana i em comporten una molèstia important?

Hem de tenir en compte que les orenetes cuablanques són una espècie protegida i com a tal, hem d'aprendre a respectar-les i conviure-hi. Si el problema són els excrements, és tan fàcil com col·locar una lleixa a sota del niu perquè la brutícia no arribi a terra. Hi ha botigues especialitzades que venen un dispositiu dissenyat per aquest fi. 

Lleixa improvisada per recollir excrements d'oreneta cuablanca

Si el problema és més seriós, hem de contactar amb els Agents Rurals perquè ens assessorin sobre com demanar el permís corresponent al Departament d'Acció Climàtica i, si ens el concedeixen, retirar els nius quan ells ho indiquin fent efectives les mesures compensatòries. 

Com puc saber si hi ha nius d'oreneta o d'altres espècies protegides a casa meva?

L'ICO posa a disposició de qualsevol persona el Visor Nius. Des d'aquesta pàgina web podem consultar qualsevol adreça postal de Catalunya i automàticament rebrem un informe que ens dirà si hi ha nius en el nostre edifici. Les dades del Visor Nius s'obtenen a partir de les dades que introduïu al Projecte Orenetes, al Projecte Nius i al Projecte Colònies de Falciots d'Ornitho. Això vol dir que el portal recull les dades aportades pels col·laboradors, però no és un recull exhaustiu de tots els nius que hi ha a edificacions a Catalunya. Per això és tan important que el màxim de col·laboradors entreu informació dels nius dels vostres pobles i ciutats.