Com comptar colònies amb molts nius

06-07-2022

És habitual que les orenetes cuablanques facin els seus nius en colònia. Això vol dir que fan els nius molt a prop els uns dels altres, sovint a la mateixa façana d'una casa i fins i tot a vegades, els uns a sobre dels altres.

Amb la nova metodologia de cens, ens centrem a comptar els nius de la següent manera:

  • Comptar nius en bon estat
  • D'aquests nius en bon estat, comptar quants detectem "actius", és a dir, que veiem orenetes que el fan servir
  • També comptem els nius que detectem en construcció

El primer pas, comptar els nius en bon estat és bastant senzill. Només hem de mirar amunt i apuntar els nius que veiem que poden ser utilitzats per les orenetes. El segon pas pot ser una mica més complicat quan compten colònies amb molts nius, perquè hem d'estar controlant si hi ha activitat a diversos nius a l'hora. En aquesta publicació us volem oferir un parell de suggeriments per fer-vos més fàcil el comptatge de colònies abundants.

  • Una de les maneres més senzilles és tenir paper i boli a mà i fer un senzill esquema de la localització dels nius que veieu. Quan detecteu que un dels nius en bon estat està actiu, marqueu-ho amb una creu

Exemple col·locació dels nius i esquema:

  • Si no disposeu de paper i boli a mà, cosa probable si esteu fent el cens amb l'app, podeu fer servir l'editor de fotos del vostre mòbil. Simplement, feu una foto als nius i aneu-los marcant amb l'eina que preferiu a mesura que veieu que estan ocupats. 



Aquestes són només algunes idees per ajudar-vos a fer el cens, però si en teniu de millors i les voleu compartir, seran benvingudes!