Logo
CA | ES | EN
ICO

Notícies

Ajuda'ns a provar la nova metodologia de cens!

Dijous, 20 de juny de 2019

L'any 2020 actualitzarem la metodologia de cens del Projecte Orenetes. Després de 12 anys fent servir aquest portal, ha arribat l'hora de fer-hi una actualització per fer-lo més senzill, entenedor i eficient. A més, crearem una nova app exclusiva per al projecte que facilitarà molt la feina a l'hora d'entrar les dades. 

Per tal que la nova metodologia i la nova app funcionin correctament,  farem uns censos pilot aquest any i necessitarem la vostra col·laboració. Els requisits per participar en els censos pilot són els següents: portar prismàtics i un telèfon intel·ligent amb sistema operatiu Android si és possible. Els censos no han de durar més de 2 hores i comptareu amb l'ajuda d'un responsable del projecte durant tot el cens.

Les dates i localitzacions disponibles són:

Terrassa: dimecres 26 de juny a les 15:00

Sant Esteve Sesrovires: Divendres 28 a les 10:00

Matadepera: a concretar

També ens podeu proposar un lloc i una data on fer el cens, només us heu d'assegurar que hi hauran nius per censar i voluntaris per fer el cens.

 

Per participar com a voluntaris envieu un mail a: marina.cuito@ornitologia.org

Tanquem el 1r període de cens

Dilluns, 03 de juny de 2019


El divendres 31 va ser l'últim dia per fer els censos de primavera del 2019. Això vol dir que estem fora de període per fer la feina de camp, però podeu penjar la informació al web sense problemes. Teniu fins a finals de juny per registrar al web la informació que heu pres al camp.

De moment ja s'han registrat nius a 38 municipis, en total són 5794 nius. Esperem que en els propers dies aquesta xifra es multipliqui, ja que hi han moltes Unitats de Mostreig registrades que tenen les dades pendents d'entrar. Aquest any hi han 190 Unitats de Mostreig registrades, estem a punt de superar el rècord històric d'orenetes, que van ser 200 UM registardes al 2017.

Al mapa podeu veure aquelles comarques on hi han dades, les que tenen UM registrades però encara no tenen dades i les que no han registrat UM encara. 

Per comarques, la més activa, de moment, és el Vallès Oriental, on s'han registrat dades a 5 municipis diferents. El municipi on s'han registrat més dades de moment és a Mollet del Vallès, on han comptat 1098 nius!

Recordeu que encara podeu participar en el Projecte Orenetes aquest any fent el cens d'estiu que comença el 15 de juny i finalitza el 31 de juliol. 

 

Les dades registrades a Orenetes.cat a dia 3 de juny a les 16:00

Han arribat les orenetes cuablanques?

Dijous, 28 de març de 2019

Les orenetes cuablanques  solen arribar a principis de març (tot i que al gener i al febrer ja se'n poden veure), però aquest any sembla que estan tardant una mica més a arribar. A principis d'aquesta setmana s'estaven veient un 75% menys del que és habitual en aquesta època.

Observa al gràfic d'OrnithoLlistes com la setmana del 26 de febrer al 4 de març de 2018 ja van començar arribar i en canvi aquest any no han començat a arribar fins a la setmana del 26 de març.

https://dades.ornitho.cat/llistes/DELURB

I al teu poble, ja han arribat? Quin dia en vas començar a veure en quantitat? Respon aquestes preguntes aquí.

Aprofitem per recordar-te que aquest diumenge 31 de març és l'últim dia per confirmar les Unitats de Mostreig que vas censar l'any passat. El dia 1 d'abril, totes les UM que no hagin estat acceptades, s'alliberaran perquè altres persones les puguin censar. Per confirmar les teves UM accedeix a https://www.orenetes.cat/unitats/

 

Evolució de la freqüència d'observació de l'oreneta cuablanca a OrnithoLlistes

Obert el període per confirmar Unitats de Mostreig

Dilluns, 14 de gener de 2019

Si voleu continuar censant les Unitats de Mostreig que vau censar l'any passat, ara és el moment de confirmar-les. Recordeu que les Unitats de Mostreig són quadrats de 200 m en els quals heu de comptar tots els nius d'oreneta cuablanca que detecteu.

Per confirmar-les accediu a l'apartat Unitats de Mostreig i feu click a la icona de confirmació de cadascuna de les UM. Teniu fins al 31 de març per fer-ho. Passat aquest període, les UM no confirmades seran alliberades perquè altres persones les puguin censar. 

És hora de començar a planificar els vostres censos de cara al primer període de cens, que començarà l'1 de maig. Som-hi

El Projecte Orenetes és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia.