Dia mundial dels ocells....de pel·lí­cula!

12-10-2012

Aquest darrer cap de setmana va ser el Dia Mundial dels Ocells.

L’objectiu de la jornada és divulgar l'observació dels ocells com a mitjà per conèixer i respectar la natura. Aquesta diada se celebra durant el primer cap de setmana d’octubre, cada any de manera multitudinària a la major part d’espais naturals protegits del món a fi d’apropar el món dels ocells i els seus hàbitats a la ciutadania, donar a conèixer la diversitat i l’interès de les espècies presents, i transmetre els problemes de conservació que les afecten.

El Projecte Orenetes, tot i tenir una base científica que pretén estudiar la dinàmica poblacional de l'oreneta cuablanca a través del recompte dels seu nius, també compte amb uns objectius socials que s'ajusten perfectament a la filosofia del Dia Mundial dels Ocells, com és sensibilitzar la ciutadania de la vàlua del patrimoni natural del seu entorn més immediat i esperonar la participació social en l'observació de la natura i a fer ciència en general.

Clive Lisseman, de 68 anys, i la seva dona, de Worcestershire (Anglaterra), van celebrar aquesta jornada molt ben acompanyats. A primera hora del matí es van despertar i van veure que més de 500 orenetes rondaven davant la seva finestra de l'habitació, talment com una escena de la pel·lícula \"pajaros\" d'Alfred Hitchcock!

Les 500 orenetes van fer servir la casa d’aquests veïns anglesos com una parada en el seu llarg viatge migratori cap a l’Àfrica. Aquests dies de fred i pluja que ha fet a Anglaterra segurament han obligat a les orenetes a buscar un refugi abans de continuar el seu camí.

La gent va poder veure des del carrer com “el cel es tornava negre”, com bé deia la senyora Lisseman, que afirmava que mai havia vist res semblant i que “va ser un espectacle increïble”. Era curiós que les orenetes només haguessin triat casa seva per aturar-se. Segurament el recobriment d’obra vista de la façana els facilitava poder agafar-s’hi.

Durant aquesta primera quinzena d’octubre les orenetes s’estan agrupant per viatjar en grup cap al sud de l’Àfrica. Als colls de muntanya és freqüent veure pas de grans grups. Segons un col·laborador del Projecte Orenetes, la setmana passada se’n van veure fins a 2.500 travessant el Port d’Incles (Andorra).