Logo
CA | ES | EN
ICO

Notícies

Bones expectatives per al cens de primavera

Dimarts, 25 d'abril de 2017

El proper dilluns dia 1 comença el cens de primavera del Projecte Orenetes que durarà fins al 31 de maig. Les expectatives en quant a participació d\'aquest any són altes, donat que s\'han registrat més unitats de mostreig (UM) que cap altre any en aquesta data.

El següent gràfic mostra l\'evolució dels registres de UM en els darrers anys a data 31 de maig. Com podeu veure, a dia 18 d\'abril de 2017 ja s\'han registrat més UM que cap altre any. Això ens indica que la participació al projecte d\'aquest any pot ser molt bona, donat que molta gent registra les seves unitats de mostreig durant el període de cens i no abans i per tant encara poden quedar moltes unitats de mostreig per registrar.

D\'altra banda, el registre d\'unitats de mostreig per comarques està bastant repartit: el 54% de les comarques tenen alguna unitat de mostreig registrada, davant del 45% que no en tenen cap. En el següent gràfic podeu comprovar quines són les comarques que encara no han registrat cap UM aquest any. El Moianès no apareix reflectit al mapa, però tampoc no té cap UM registrada.

Al mapa tampoc apareixen localitats de fora de Catalunya on també hi han registrades UM com són: Andorra, Mallorca i la comarca del Baix Maestrat al País Valencià.

Us animem a registrar més unitats de mostreig per acabar de pintar el mapa de verd i sobretot, marqueu amb lletres ben grosses a l\'agenda que el proper dilluns comença el cens de primavera!

Tot a punt per al cens de primavera del Projecte Orenetes

Divendres, 24 de març de 2017

 

Queda poc més d'un mes per donar el tret de sortida al cens de primavera del projecte. Per tots aquells que no hagueu participat mai en el projecte o vulgueu canviar la localització on fer el cens, ara és el moment de seleccionar les unitats de mostreig. Recordeu que les unitats de mostreig són quadrats de 200m i que, un cop seleccionada la zona, haureu de censar tots els nius que trobeu dins dels quadrat. 

 

L'oreneta cuablanca es troba en franca davallada a molts llocs d'Europa, tant és així que a Gran Bretanya ha entrat en la categoria àmbar, just la prèvia abans d'entrar a la llista vermella d'espècies en perill d'extinció. La BTO (British Trust for Ornithology) està fent un control especial durant 2016 i 2017 en què hi estan participant milers de voluntaris per mirar d'esbrinar què està passant.

 

Pel contrari, les dades del Projecte Orenetes a Catalunya, Balears i País Valencià indiquen que les nostres poblacions d'oreneta cuablanca gaudeixen de bona salut. Serà sempre així? La vostra col·laboració és molt important per saber si en algun moment les coses canvien i actuar a temps.

 

 

Oreneta cuablanca. Foto: Aelwyn

Ja podeu confirmar les unitats de mostreig per al 2017.

Dimarts, 21 de febrer de 2017

Si l'any passat vau fer un cens d'oreneta cuablanca en una zona determinada i aquest any voleu tornar a fer el cens al mateix lloc, és important que confirmeu les unitats de mostreig abans de l'1 d'abril. 

Per fer-ho, només heu d'anar a l'apart 'Unitats de mostreig' del web i clicar a la icona de confirmació de cadascuna de les vostres unitats de mostreig. Les unitats que no es confirmen queden alliberades i disponibles per a que altres persones les puguin censar (això no afecta de cap manera els censos que hagueu fet en anys anteriors).

IMPORTANT: el dia 1 d’abril, totes les unitats de mostreig que no s’hagin confirmat s’alliberaran automàticament per facilitar que altres persones se’n puguin fer càrrec.

Foto: Juan de Vojníkov

El Projecte Orenetes és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia. Vegeu també delichon.ch.