Logo
CA | ES | EN
ICO

Notícies

Tot a punt per al cens de primavera del Projecte Orenetes

Divendres, 24 de març de 2017

 

Queda poc més d'un mes per donar el tret de sortida al cens de primavera del projecte. Per tots aquells que no hagueu participat mai en el projecte o vulgueu canviar la localització on fer el cens, ara és el moment de seleccionar les unitats de mostreig. Recordeu que les unitats de mostreig són quadrats de 200m i que, un cop seleccionada la zona, haureu de censar tots els nius que trobeu dins dels quadrat. 

 

L'oreneta cuablanca es troba en franca davallada a molts llocs d'Europa, tant és així que a Gran Bretanya ha entrat en la categoria àmbar, just la prèvia abans d'entrar a la llista vermella d'espècies en perill d'extinció. La BTO (British Trust for Ornithology) està fent un control especial durant 2016 i 2017 en què hi estan participant milers de voluntaris per mirar d'esbrinar què està passant.

 

Pel contrari, les dades del Projecte Orenetes a Catalunya, Balears i País Valencià indiquen que les nostres poblacions d'oreneta cuablanca gaudeixen de bona salut. Serà sempre així? La vostra col·laboració és molt important per saber si en algun moment les coses canvien i actuar a temps.

 

 

Oreneta cuablanca. Foto: Aelwyn

Ja podeu confirmar les unitats de mostreig per al 2017.

Dimarts, 21 de febrer de 2017

Si l'any passat vau fer un cens d'oreneta cuablanca en una zona determinada i aquest any voleu tornar a fer el cens al mateix lloc, és important que confirmeu les unitats de mostreig abans de l'1 d'abril. 

Per fer-ho, només heu d'anar a l'apart 'Unitats de mostreig' del web i clicar a la icona de confirmació de cadascuna de les vostres unitats de mostreig. Les unitats que no es confirmen queden alliberades i disponibles per a que altres persones les puguin censar (això no afecta de cap manera els censos que hagueu fet en anys anteriors).

IMPORTANT: el dia 1 d’abril, totes les unitats de mostreig que no s’hagin confirmat s’alliberaran automàticament per facilitar que altres persones se’n puguin fer càrrec.

Foto: Juan de Vojníkov

El Projecte Orenetes és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia. Vegeu també delichon.ch.